公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 麦基佬迪

【 ★ 技术贴 —— XMQ6119G3,BRT先行者 ★ 】

关闭 [复制链接]
学到野啦!
这批车准备用于BRT的吗?
本田雅阁 发表于 2009-10-6 09:38

这车不符合brt要求
楼上,呢台车就系按照BRT要求设计既,边度唔符合要求,请你指出
brt一定要canbus
正!专家点评就是精彩!!

有个问题想问好耐~

点解进口偈多数都会系水箱右置,排气管左置,即俗称嘅“左炮”,而国产偈又多多数会系水箱左置,排气管右置嘅“右炮”呢? 我觉得呢样野应该有法例去规管,因为排气管向住路人果边喷,很不人性化!应该强制放在司机位果边先岩!

有个问题想问好耐~

点解进口偈多数都会系水箱右置,排气管左置,即俗称嘅“左炮”,而国产偈又多多数会系水箱左置,排气管右置嘅“右炮”呢? 我觉得呢样野应该有法例去规管,因为排 ...
gz6112s1 发表于 2009-10-6 22:27

有同感啊,跟在部车后面简直受罪啊,被点废气喷!!
S1以及12米宇通金龙封尾板上面过个唔系散热口来架,系空气滤清器既入风口来架,有乜可能用果个位置散热啊?所见到客车尾部既凸起都系空气滤清器既入风口,唔系散热口,客车行驶时,尾部既气流系最强既,所以基本上选 ...
麦基佬迪 发表于 2009-10-6 00:06

我一直以为果度系散热出风口,原来系入风,感D余热噶最终走向就系去到水箱?
有个问题想问好耐~
点解进口偈多数都会系水箱右置,排气管左置,即俗称嘅“左炮”,而国产偈又多多数会系水箱左置,排气管右置嘅“右炮”呢? 我觉得呢样野应该有法例去规管,因为排 ...
gz6112s1 发表于 2009-10-6 22:27

我只发现G车都系右炮………
关于排气管系左侧定系右侧呢个问题我又真系毋霖过喔,貌似唔系每一款国产车都系甘吧,好似花都既亚星排气管就系左侧既,呢个问题要好好考究下,我所睇过既客车设计既书貌似都毋规定水箱同排气管既位置嗝喔,睇来要请教下D老师先得了。
我一直以为果度系散热出风口,原来系入风,感D余热噶最终走向就系去到水箱?
gz6112sv2 发表于 2009-10-6 23:56

发动机舱既热量要风冷,发动机本身既热量就要水冷,中冷管就可以风冷亦可以水冷。
排气管位置应该是根据客户要求放的吧,韶关的亚星排气口都在左侧车身的……
好似85几多部G3,转入迎宾馆时死火一次,手动报站。部车空调真系唔错,专蹬坐系靠后排晒位,几凉吓!有个妈咪上车话,哇!部车甘新甘大阵味。
排氣管都要按客戶要求?其實位置方面對公交公司冇乜影響啩
好似85几多部G3,转入迎宾馆时死火一次,手动报站。部车空调真系唔错,专蹬坐系靠后排晒位,几凉吓!有个妈咪上车话,哇!部车甘新甘大阵味。
wakin-cn 发表于 2009-10-7 19:58

新车有味很正常的~~
排氣管都要按客戶要求?其實位置方面對公交公司冇乜影響啩
fish鱼 发表于 2009-10-7 20:30

喺内地,右炮车意味住路人同踩单车嘅人要忍受公交车排除废气,用左炮就人性化得多了……
关于左炮右炮问题。我以前开既S3全部系左炮。事关机头排气口同增压器系左边。方便安装消声胆原因呱。 而SV1就右炮 淮柴排气口右边。可能都系方便安装排气喉呱。。无理由机头排气口响左边 专门将条排气管屈黎屈去装右边呱!