公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
返回列表 发新帖
楼主: 莫生

*****我对广州公交线路的调整想法[2008-7-26更新]*****

关闭 [复制链接]
原帖由 莫生 于 2008-1-31 20:17 发表

其实我觉得大学城师生的出行应该靠地铁和第三巴士的大学城专线,而5系靠公交车....公交车没可能只就住大学城师生的出入而放甘多线入去,毕竟在学生老师上课时就没咩人坐....但大学城专线本身就系为左方便大学师生出入 ...

有一定道理,但又无可能减少到只有大学城专线存在!
298咁兜,对于大学城学生来讲真系无乜用,通常无回头客,傻瓜只会做一次!到赤岗同会展有3线,203,76;到琶洲大桥南有1,2,4,5线;到师大暨大有33,2线,5线;到广园路有1线!298真系无乜用,以上大地点都有比298快捷嘅方式,就算到新市夏茅,转车都快过298!
所以298缩短,对大学城影响甚少,不过就加大咗252压力!
538调成咁,都系啱你呢D戴埋个尿袋游全程嘅人!
对司机同绝大部分嘅乘客来讲,坐晒全程系折磨!交委中意拆线,又有人中意设计D线出来俾交委去拆!
257需求咁大,揾钱效率咁高,又系连接火车站同客运站,要撤销呢条线真系食饱饭无事做!
填补保税区空白都好,使鬼去到番禺客运站咁长,又系要准备多个尿袋俾司机先得!
亏你以奥运名义搞福娃线
计我话全部叫前列腺(线)啱晒,坐嘅人同开嘅人坐一个几月之后全部出现前列症状!搞咁多条76出来,你要保证你唔会有前列腺病症先得。
几时可以设计万众期待嘅吕田--十九涌,金沙洲--正果,炭步--龙穴岛等公交线路?好期待啊......阿楼主!
注意:一定要站站停而且站距不能大于1公里!
到2010年亚运村浮出水面,楼主又会有新目标!
原帖由 莫生 于 2008-8-11 20:32 发表

不是.

请问你是不是搞错了?你是在说我还是在说那个梁书茵?希望你不要搞混了.

希望梁书茵版友另起新贴写你的线路调整想法.  

唔好意思,此君令我语无伦次!