公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 麦基佬迪

【 ★ 技术贴 —— XMQ6119G3,BRT先行者 ★ 】

关闭 [复制链接]
PS:另外一台已经报废的黄海应该是1954吧...年半前去影.经常拜托人看智能的电子更纸话台车无出.估计已经报废.呢家就差台车没影而已.
说真.大金龙无论造工及油耗方面都比其他品牌的客车更胜一筹.尤其是造工.大金龙比起其他品牌的车的造工更结实.看完整贴的介绍之后.人觉得这批金龙的最大特点是空调采用"后向前"送风模式.打破了LPG公交车车厢后半部分不再产生比较大的温差.大大增加了乘车的舒适度.
总的来讲,XMQ6119G3系LPG车入边难得既好作品,将大金龙既细腻完完全全呈现出来,系一款非凡既作品,以目前既状况睇来,大金龙既性能及质量由于其他品牌同等级车型,已经系广州打响左一定既口碑,极有可能大大提升占 ...
麦基佬迪 发表于 2009-10-5 18:07

高速百公里50L应该没问题!城市路就不可能了。不过204的司机说这个车除了6档难开以外,基本跟旧车没大分别。就是刹车没回去调,有点飘
挂档困难系因为变速箱入边既各档齿轮、同步器、结合套以及离合器压盘、摩擦片未磨开所导致既,两个月磨合之后会有显著改善。
批车提速几好,某日搭206,响新港东都可以好快开到50km/h
此车除了后山坐得非常5爽之外,其他都相当唔错~!!热烈庆祝有批甘好既车为广州市民服务!!!
舒适感唔错 怠速时发动机安静到以为听觉异常了 发展此车 唔错噶选择
如果呢只车唔封尾集中向上抽热噶话,按照一般过去后窗玻璃车尾板打窿散热会唔会差好多?
呢种车走大学城专线应该可以很好地发挥其性能...
XMQ6119G3内箱地板既设计完全遵循BRT既要求,其宗旨系“创造最大既承载空间”。因此,后舱前三排座位采用单排座位布置,该车搭载冷王空调,呢款空调既品质同旧款唔同,采用既系“从后向前覆盖”既送风模式,使车辆后 ...
麦基佬迪 发表于 2009-10-5 17:57

都系果句..你调几大风都系无用的.......调温度系最实际
仪表台既布置简洁、合理,毋集成CAN总线控制器,值得一提既系,CAN总线控制器应用系一汽既安凯上效果非常唔好,成日出错,不但毋起到实时监测既作用,反而使客车因不必要既原因返厂维修,呢个教训提示我地,电路既故 ...
麦基佬迪 发表于 2009-10-5 17:58

有D也再贵都系得个名...can成本维护也比较高
如果呢只车唔封尾集中向上抽热噶话,按照一般过去后窗玻璃车尾板打窿散热会唔会差好多?
gz6112sv2 发表于 2009-10-5 20:58

我睇唔多明阁下既意思,咩野叫唔封尾集中向上抽热啊?
车尾打隆散热毋乜效果既,最主要都系水循环发挥作用,打隆散热只系可以令发动机舱温度下降,水温系基本维持不变既
都系果句..你调几大风都系无用的.......调温度系最实际
6598 发表于 2009-10-5 22:38

呢款车用最小风速送风既情况底下都可以维持系22度左右喔,调到27度依然继续制冷至22度,所以当班司机开一段冷气,过一阵就成个冷气关晒,到升温再开翻
我睇唔多明阁下既意思,咩野叫唔封尾集中向上抽热啊?
车尾打隆散热毋乜效果既,最主要都系水循环发挥作用,打隆散热只系可以令发动机舱温度下降,水温系基本维持不变既

呢款车用最小风速送风既情况底下都可以 ...
麦基佬迪 发表于 2009-10-5 23:03

P1拒的意思系话S1,系后牌上边开个排气口,P2呢款冷气5错,锦大空间依然保持到温度,要研究下先
S1以及12米宇通金龙封尾板上面过个唔系散热口来架,系空气滤清器既入风口来架,有乜可能用果个位置散热啊?所见到客车尾部既凸起都系空气滤清器既入风口,唔系散热口,客车行驶时,尾部既气流系最强既,所以基本上选系左、右侧尾部注入空气,距专门有条管道连接到空气滤清器嗝
这批车准备用于BRT的吗?
大金龙确实唔一样