公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: gz6112sv2

纯属无聊噶讨论贴……关于新车

关闭 [复制链接]
或者可以期待下BRT既车,估计可能系青年,通道终于要重出江湖啦~~~
最爱通道车 发表于 2009-6-7 22:55

有青年就好罗,不过青年未正式登陆广州市场喔,如果一见面就大通道,见面礼都好重姐~
青年100万起价,以交委既性格肯定要“面子”,高配系必然既,毋120万一台应该都唔得,怕且要做车辆抵押了
希望多D车款啦。唔使睇到审美疲劳。最好希望都系广州本地车争翻口气啦!
希望多D车款啦。唔使睇到审美疲劳。最好希望都系广州本地车争翻口气啦!
eric97 发表于 2009-6-8 10:33

估计有的难度...............
eric97 发表于 2009-6-8 10:33

骏威呢两年真系好令人失望,基本上毋技术创新,所出产既新车型除左外形换左之外内部同旧款毋乜区别,各项性能上并唔出众,同宇通相比已经有距离了,同金龙相比就真系口碑差好多,而且有贵,安凯虽然都唔系乜野好野,但至少人地有全承载做噱头,骏威就乜自主技术都毋,拿得出手既就系之前既五十铃技术,但又毋人欣赏,08年出产既新车质量差,手工粗糙,水温高故障多,连普通既车门机构都搞唔好,唉,无语了。。。
或者可以期待下BRT既车,估计可能系青年,通道终于要重出江湖啦~~~

青年~~捻下算啦~~广州买青年,可能性非常之低~~算啦,都系三大主流~~宇通、安凯、大金龙呢啲做架啦~~
我知道啊,我意思系话除安凯欧4之外,买福田欧V噶可能性都唔低
gz6112sv2 发表于 2009-6-7 22:58

貌似福田仲同JW打紧官司拨~~
zeng1984 发表于 2009-6-8 12:45

火星一下,因咩事打官司?
zeng1984 发表于 2009-6-8 12:45

今年如果二汽肯加入反LPG令JW落台就OK啦
奔驰CITARO 发表于 2009-6-8 12:49

会唔会系上年JW阻左XS买混合动力,因为报纸曾经讲过话会买100部架,但到衣家都未见到.
奔驰CITARO 发表于 2009-6-8 12:49

呢件事就要从旧年既混合动力招标讲起了,因为福田既两款混动系广州运营产生左巨大既经济效益,无论系新穗定系福田,都得到左巨大既利益,福田想通过旧年混动既招标向广州销售第二批更加大量既混动车,而第一巴士既老总张生亦有意大量引进混动,但系,做足功课既福田系招标上惨败俾广汽客车,失去左大量既订单,据内部消息系广汽客车标到左共200台气电、油电混动既订单,福田认为招标会有幕后操作,地方主义欺人太甚,就导致事情既发生。

此时间既直接后果系:广州公交再毋引进福田城市客车,一汽亦再毋引进大型城市客车,即使系报废车辆都毋再入新车,村巴除外。
会唔会系上年JW阻左XS买混合动力,因为报纸曾经讲过话会买100部架,但到衣家都未见到.
44062871 发表于 2009-6-8 13:42

100台系有甘既传闻,但对此事件,福田既说法系订单为意向订单,只要唔确定购买合同,意向订单就等于废纸一张
今年如果二汽肯加入反LPG令JW落台就OK啦
gz6112sv2 发表于 2009-6-8 13:20

二汽玩"LPG加電",三汽玩柴油

听讲广州BRT都仲系用12米车。顶多用13.7米车,用18米通道车可能性好低!
停系广州体育馆嗝少量一巴D3嗝宇通ZK6852HG似乎整装待发了

通道可能性低
会吾会系用翻新车多.......??????