公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
返回列表 发新帖
楼主: freedom

第一巴士の骏威GZ6102SV

关闭 [复制链接]
原帖由 喜欢公交车 于 2007-11-5 09:14 发表
旁边还是电车公司

新闻已经讲左:冲组之后短期内维持"三不变"原则,即:债权债务不变,劳资关系不变,经营模式不变.另外,电车,新穗等市民所熟悉既企业名称亦暂时不变
原帖由 最爱通道车 于 2007-11-5 14:36 发表

新闻已经讲左:冲组之后短期内维持"三不变"原则,即:债权债务不变,劳资关系不变,经营模式不变.另外,电车,新穗等市民所熟悉既企业名称亦暂时不变

但系第二巴士基本上所有东西都覆盖了!
原帖由 waya 于 2007-11-5 10:15 发表
我星期六系员村见到楼主所影的284啊···

我今日下午放学大概5点左右见到距系解放北路 应元路口 往广园新村~
原帖由 mick 于 2007-11-5 18:39 发表

但系第二巴士基本上所有东西都覆盖了!

其实二巴讲白D米就系线路回收收购:首先恒通有好多线路本身就系原先二汽度分出来既(我觉得可以甘讲:恒通就系二汽既子公司);其次,我无记错既话,二汽同冠忠亦都有某些关系(我5知有无讲错,望指正),由此看来,可以讲又是一次收购;最后,"兴华巴士"本身就5系大公司(线路10条都可能无),自然就系要稳二汽呢个大靠山啦,比二汽食左就5出奇啦
综上所述,第二巴士既成立可以讲系:二汽借重组整合之机进行即收购操作,而第二巴士只不过系新既二汽换个形式存在而已.
P.S.以上都系我既个人看法,如有错漏,请指出.
原帖由 最爱通道车 于 2007-11-5 20:56 发表

其实二巴讲白D米就系线路回收收购:首先恒通有好多线路本身就系原先二汽度分出来既(我觉得可以甘讲:恒通就系二汽既子公司);其次,我无记错既话,二汽同冠忠亦都有某些关系(我5知有无讲错,望指正),由此看来,可以讲又是一次收购;最后,"兴华巴士"本身就5系大公司(线路10条都可能无),自然就系要稳二汽呢个大靠山啦,比二汽食左就5出奇啦
综上所述,第二巴士既成立可以讲系:二汽借重组整合之机进行即收购操作,而第二巴士只不过系新既二汽换个形式存在而已.
P.S.以上都系我既个人看法,如有错漏,请指出.

廣州恆通 本來就是 廣州二汽 子公司
而 廣州冠忠 就係 香港冠忠 同 二汽 既 合資企業
興華 本身也是 廣州冠忠 其下一間公司 (連 標誌 都是用 冠忠的)
所以根本4間 廣州二巴 既公司都係有關聯的...

p.s. 提多一樣野就係 香港新創建 係 持有 香港冠忠 和 新巴(中國), 而 新巴(中國)和二汽 又共同持有 廣州新巴
所以 廣州新巴 基本上遲早加入 廣州二巴
原帖由 spacor2 于 2007-11-5 21:22 发表

廣州恆通 本來就是 廣州二汽 子公司
而 廣州冠忠 就係 香港冠忠 同 二汽 既 合資企業
興華 本身也是 廣州冠忠 其下一間公司 (連 標誌 都是用 冠忠的)
所以根本4間 廣州二巴 既公司都係有關聯的...

p.s. 提 ...

唔该晒,我都估5到原来二汽,冠忠,兴华新巴D关系甘复杂
原帖由 sam9233 于 2007-11-5 18:50 发表

我今日下午放学大概5点左右见到距系解放北路 应元路口 往广园新村~

我系下午4点几系员村二横路见到的,这么巧啊···

原帖由 waya 于 2007-11-7 23:02 发表

我系下午4点几系员村二横路见到的,这么巧啊···

有缘啊~就是果班次啦~
原帖由 最爱通道车 于 2007-11-5 14:36 发表

jw讲的你都相信啊?你睇下其他公司的都一样啊