公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 莫生

*****我对广州公交线路的调整想法[2008-7-26更新]*****

关闭 [复制链接]
我只係想问下梁同学几个问题:
1.点解你设计嘅线路全部都要经过会展中心、员村以及祈福新村呢三个地方嘅至少一个?
2.点解你设想嘅线路全部都係至少38KM嘅超级长线?
3.既然你认为唔少线路存在重叠严重嘅问题,噉点解你设计嘅五条线路都係重叠严重?噉唔係同你嘅设想自相矛盾么?

原帖由 梁书茵 于 2008-8-9 20:43 发表
我住在员村,但不是每一条线路都经过,我编的线路只有574A和503A两条线进入员村一横路.

但你所编嘅514同279都係经过员村范围……唔通华侨医院、程介村、员村山顶就唔包含于员村呢个大范围?
原帖由 梁书茵 于 2008-8-9 21:10 发表
是黄埔大道的范围.

员村呢个概念,比你想像之中要大……以黄埔大道为横向轴线,西到马场路口,东到科韵路口,南到珠江边,北至黄埔大道,呢个大范围都可以叫员村……你理解得未免太死了……
原帖由 梁书茵 于 2008-8-9 21:09 发表
1.我设计的5条福娃线路全部都要经过会展中心、员村以及祈福新村呢三个地方嘅至少一个的原因是:
A.解决黄埔大道以及员村地区到番禺只有562一条线路的问题.
B.而我设计的503A是解决20路改线后黄埔大道地区到滨江路的直达线路问题.
C.我设计的503A线路是解决滨江路到沙面白天鹅宾馆及南海的直达线路问题.
2.我坐过一次506路车,从永和开发区到东站,总行程44公里,而我坐了这条线路后就想着要遍38KM以上的长线了.
3.我设计的其中4条线路是方便员村,黄埔大道,东风路以及萝岗地区到番禺的出行.另外1条线路是解决滨江路地区到沙面及南海的直达线路问题.

之后回应你嘅答辩:
1.562路换大车就可以应付黄埔大道—番禺段客流……黄埔大道东到番禺太远,直达车唔实际且唔划算,转一次车就可以了……
2.黄埔大道—滨江路客流有几多,你究竟有冇了解过?
3.滨江路到沙面白天鹅宾馆,131A南方大厦站落车,或者堑口/鳌洲坐船到西堤码头落船,行过去就10MIN而已,冇必要开线路满足呢个所谓嘅"直达"区间……
4.超长线嘅缺陷显而易见——全程耗时太长,司机同乘客都辛苦;塞车点成倍增长,调度难度加大;配车数庞大,无论超长线路係新建抑或现有,都影响到整个公交系统嘅车辆调配……你自己睇下245就知道了……
而且,超长线唔係开得快(例如506同大学城1线),就係短线多(比如245),而你设计嘅线路都係灯位特多、塞车塞到傻嘅线路……

总结一句,距离太远嘅两点之间,直达基本上唔可能亦唔实际,发生一次换乘则明显有优势得多……
之前广州版就出现咗南沙—从化普通公交线路嘅笑话……

原帖由 梁书茵 于 2008-8-10 22:20 发表
那福娃妮妮线(503A)呢?还有调整后的508线呢?

503A不过係将几条线生硬地拼凑起身而已......
至于508,你能够说服二巴去调整就得了......

梁书茵同学,我已经回复咗你了,不过你既然有心无视呢个回复就算了......

再次同梁同学讲翻呢几句:
1.改线唔好改到连定编都乱埋......
2.你係咪异想天开,想玩无换乘游车河(或者痛恨换乘嘅"高"费用同"长时间"等车),所以先搞出呢类无意义嘅超长线?
记得你上次话,你係坐完44KM嘅506之后,先要搞呢类超长线......

原帖由 梁书茵 于 2008-8-10 23:33 发表
是的.

噉我可以101%肯定地同你讲呢几个事实:
1.广州嘅公交线路中,除去大部分小区、城中村小巴线路,全部都係为咗上班族而设,而唔係为游车河嘅人而设;
2.超长线路係有各种各样嘅限制嘅……
好似之前嘅76路,大学城到集贤苑全程52.2KM,但走全线嘅车又有几多?又例如506同573,线路的确係好长,但行嘅都係快速路或者係车流特别小嘅大路……
3.一个公交系统入面,唔係所有嘅两点间都要直达……好似番禺到永和噉,两点间就直线距离都三十几公里,实际上行起身至少有50公里,呢种情况下必须要换乘……

你嘅调整方案已经脱离实际好远了,所以必然失败……

既然你只係为咗游车河,噉我宁愿你喺出发之前,PLAN好个行程再去,起码可以节约金钱同时间......
而设想将各条线路生硬地接埋一齐变成"世纪超长线",以为可以减少支出费用嘅话,噉就大错特错了......你自己可以睇下210、242、506、560、561呢类超长线全程收几钱......
而且,一旦诸如永和到番禺呢类线路变成咗公路班车而唔係普通公交线路,噉费用就唔係你预想之中咁低了......
原帖由 梁书茵 于 2008-8-11 14:07 发表
20:岑村火炉山森林公园-石岗路
上行:岑村火炉山森林公园总站-教练场口站-岑村站-苗圃站-长湴村站-伟伦体校站-长湴市场站-天鹅花园站-上元岗站-天河客运站-银河园站-武警医院站-燕岭大厦站-金燕生活区站-粤垦路瑞心苑站-农垦总局站-春晖苑站-天寿路站-龙口西站-龙口东站-五山路口站-天河科技街站-师大暨大站-省邮校站- 天河公园-天府路-员村-程介村-员村四横路口- 琶洲大桥北-琶洲大桥南-琶洲-国际会展中心-园艺-磨碟沙-赤岗-赤岗东-艺苑路口-艺苑路-赤岗塔-新鸿花园- 广州大桥底-珠江广场-中信乐涛苑-下渡路口-康乐村-中山大学-省荣军医院(荣校)-怡乐村-广医二院-信和广场(昌岗中路)-昌岗路口站-燕翔路站-保利红棉花园站-保利花园(南石头)站-石岗路口站-石岗路站-石岗路总站
下行:石岗路总站-石岗路站-石岗路口站-保利花园(南石头)站-保利红棉花园站-燕翔路站-昌岗路口站-信和广场(昌岗中路)站- 广医二院-怡乐村-省荣军医院(荣校)-中山大学-康乐村-下渡路口-中信乐涛苑-珠江广场-广州大桥底-新鸿花园-赤岗塔-艺苑路-艺苑路口-赤岗东-赤岗-磨碟沙-园艺-国际会展中心-琶洲-琶洲大桥南-琶洲大桥北-员村四横路口-程介村-天府路-天河公园-邮电科研所站-师大暨大站-天河科技街站-师大后门站-龙口东站-龙口西站-天寿路站-春晖苑站-农垦总局站-粤垦路瑞心苑站-金燕生活区站-燕岭企业站-武警医院站-银河园站-天河客运站站-长福路站-轻工中专站-成人教育出版社站-长湴市场站-伟伦体校站-长湴村站-苗圃站-岑村站-教练场口站-岑村火炉山森林公园总站
调整原因:解决石岗路只有836路公交车到达的问题.

首先,虽然石岗路係珍宝车场,但石岗路嘅通行能力(双向两车道)以及站场容量非常有限,之前之所以将548调出石岗路,就係因为位置车场唔够……而家又要塞翻一条线路入去,即使车场勉强放得落,条石岗路都已经顶唔顺……

其次,20路本身唔够车,而且客流断面都只係集中于现时线路嘅琶洲大桥北—岑村段,而家又要行翻石岗路—琶洲桥南低客流段,又将琶洲大桥北—岑村段改到同135一样,你係咪想20路再次运凳?

再者,20路如此改行,等同于石岗路—前548—广医二院—前20—天河科技街—135—岑村而已……

再次声明,基本上所有市区普通线路都係为上班一族而设,梁同学你想悭钱游车河嘅话,就唔好谂了……广州嘅公交线路係从来唔会为方便游车河嘅人而设置同调整……