公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 莫生

*****我对广州公交线路的调整想法[2008-7-26更新]*****

关闭 [复制链接]
原帖由 hedy901 于 2008/1/22 09:19 发表
想讲下,15路车冇必要作出调整!!!!

因为老城区里一带很多拆迁,都大部分迁到汾水小区,大多数人都是要乘15路车出来上学、上班,所以我认为冇必要调整15路!

15路真系冇乜必要改,本嚟客源都几好,而且想从汾水出嚟就变成得193了,唔知讲得啱唔啱呢
527同530几好,不过如果530真系咁调,就一定要开A线啦
至于27路,我就认为好似唔系好实际,咁样同62等一众线路重叠得太厉害了,尽管东风路都系有好多车去广卫路,但系客源毕竟比西尾好
原帖由 莫生 于 2008/7/28 18:52 发表

哈,25系03年所谓延长到客村是听讲当时会在客村整个公交枢纽,然后引车入去,不过后来个"客村公交枢纽"没建,所以25路保留原状,后来才改去大坦沙,其实25路没咩可能调离大坦沙,因为我听549噶司机讲,25同549都是1中买入的 ...

如果25路去西尾,15路要揾新总站了,唔系好合理喔
原帖由 梁书茵 于 2008/8/8 14:10 发表
福娃迎迎线(279):罗冲围-番禺市桥汽车站
途经(双向):罗冲围总站(松南路) - 罗冲围客运站 - 富力半岛花园 - 广医 - 市总工会 - 东风中路 - 东风大酒店 - 羊城晚报社 - 锦城花园 - 人民日报华南分社 - 石牌村 - 华桥医 ...

呢条线有啲似305
原帖由 你老板 于 2008/8/8 19:14 发表
福娃线应该要用超豪华大巴,配洗手间果种!

应该用京津城际列车果种CRH啊!米好慢噶
有冇搞错啊……4路去芳村同员村?4路客源完全系响西华路噶!
原帖由 梁书茵 于 2008/8/8 14:30 发表
福娃妮妮线(503A):员村一横路-穗盐路(雍景豪园)总站
上行:员村一横路(总站) - 员村西街中 - 员村二横路 - 员村 - 程介村 - 员村四横路口 - 琶洲大桥北 - 琶洲大桥南 - 琶洲 - 国际会展中心 - 园艺 - 磨碟沙 - 赤岗  ...

编条咁ge线,米同260桥中——盐步重叠晒……口口声声话减少重叠 员村离盐步咁远,转3次车完全可以接受,咁长条线,揸死司机咩
原帖由 梁书茵 于 2008/8/10 22:56 发表
508:大沙头-科学城管委会
调整为:大沙头-华南新城
途经(双向):大沙头-海印桥南-晓港新村站-东晓南路站-五凤乡站-瑞南新村站-晓港湾站-海珠客运站站-洛溪新城站-上漖站-大石桥南站-大石站-礼村站-香江动物世界站-礼 ...

只系你无视人哋ge回复
我有一个惗法,既然247同546都系响建设六马路入淘金北,546就可以拉直,直接行环市路然后转入淘金北得唔得呢
因为我睇到建设六546都系上车ge乘客多,冇几个落车,而且546依家咁行真系好兜 唔知我讲得啱唔啱呢 望各位高手指正
梁书茵同学,虽然我冇调查过,但系睇到你好多改线路ge原因都系解决***只有***线路到达的问题,咁唔通一定要一个地方有两条以上线路先至叫做方便? 你唔系响度发喇,系有心发就自己开新帖发啲实际嘢
原帖由 你老板 于 2008/8/15 18:59 发表
莫生啊莫生,请你把你的优秀想法写出来,让别人学习一下吧!

莫生写得少咩……只系人哋从来唔睇