公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

全城唯一一部骏威GZ6120S混合动力巴士试验车(样车)全接触

关闭 [复制链接]
本车2004年产,动力为电力柴油混合供输,偶然既机会见到距,毕竟自己都系搞汽车既,D甘有意义既车又点可以错过咧?马上上图
未上晒图请勿跟帖,Thanx!

首先睇下外貌,车身系由华南理工大学汽车工程学院设计既

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册

x
分享到:  QQ好友和群QQ好友和群 QQ空间QQ空间 腾讯微博腾讯微博 腾讯朋友腾讯朋友
收藏收藏1
车尾系传统既设计风格,车身既Logo话你知距既特点:Hybrid,混合动力

本帖子中包含更多资源

x
跟住系底盘,第一幅系车尾,第二幅系车头,部车采用既系一般既钢板悬挂,偏置引擎,可惜引擎盖俾人Lock左,尝试过好多次,打唔开

本帖子中包含更多资源

x
睇下车厢布置,同绝大多数广州依家运营紧既S1基本一致,系第二幅图度你会发觉左侧少左两排凳,等阵上图话你知点解

本帖子中包含更多资源

x
睇下驾驶室同仪表盘,标准既巴士配置,连监控器都装埋了,坐低踩左下离合,上左几下挡,系毋发动既情况下,波棍手感相当顺滑,挡位相当清晰,比宇通好得多!

本帖子中包含更多资源

x
展示部车既动力源之一:大型储电变电器,亦就系点解毋左两排位既原因了,呢个系部车最重要既部分,拉近个图俾各位探讨下,我都研究左好耐,发觉应该系俾人拆左D野既

P.S. 外侧车身于车肚处有五块巨型电池组,见上图四

本帖子中包含更多资源

x
重要部份睇晒了,睇下D花边啦,空调系Denso,后舱有排气扇,不过呢部车毋加雪种,而且仔细既话,你会发现驾驶室个空调控制器系老式果种,本人认为系呢部车既小小瑕疵。贴左甘多巴士标志,居然未运营过一次,如果呢部车有思想既话,将会系距今生最大既遗憾,哈哈。

P.S.曾经有人问:巴士门上面既装置系点架?依家上个图话你地知啦,小型气压泵

本帖子中包含更多资源

x
每部车都会有出生牌,但系因为呢部系试验车,仲要系样车,未授权批量生产,所以毋出生牌,甚至车头连骏威个Logo都毋压上去,唯一既Denway标志系车窗度,稳匀成部车,剩系稳到一张出生证明:出生纸

P.S. 为左保护厂商权益,部份数据被删除,以免引起不必要既误会,敬请原谅

本帖子中包含更多资源

x

后记

可能系因为试验车既缘故,部车使用磨损度较高既米其林轮胎。因为旁边有车及有效摄影范围既缘故,未能提供全车身照片,敬请原谅。基本上可以拍既都拍左了,但因某D图可能会引起误会,欠奉,请各位多多指教。

====完====
我想知道,呢部车而家放喺边度呢?
可以话,呢部车唔係三汽上次买嘅个部试验车,因为我记得三汽部样车係用DENSO LD8空调,而呢部係用DENSO LD7空调嘅……
另外,我都好想知道,呢部车嘅发动机究竟係用玉柴YC6112ZLQ(欧II),IVECO F2BE0682D(欧III),定係康明斯ISCe260 30(欧III)?之前三汽嘅样车係用玉柴噶(好好力噶 )……

PS:睇来LZ对客车係非常有研究噢~~~得闲大家就切磋一下

甘究竟呢不车行唔行得郁呢?
呢部车放系华工汽车工程学院停车场,但系距发动机号码果度写住G4618300001。。。

P.P.S. 有研究就称唔上,几有兴趣甘话啦
原帖由 gzeratsg 于 2007-8-1 11:54 发表
甘究竟呢不车行唔行得郁呢?

行唔郁又点开到华工喔,不过貌似依家专职俾人研究,因为现场发现好多数据单
好似仲有一部.........不过系11米的.......
原帖由 喜欢坐59的学生 于 2007/8/1 12:26 发表
好似仲有一部.........不过系11米的.......

係GZ6110……佳佳之前影过噶~