公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 麦基佬迪

【 ★ 技术贴——XMQ6120G,华丽既最后演出 ★ 】

关闭 [复制链接]
总既来睇,发动机舱布置比较紧凑,由于水箱离发动机比较远,所以可以见到冷却水管比较长,横跨左三分之二发动机舱,水管并毋特殊装置固定,咁样会老化得比较快

曾经有部无障碍龙喺岗顶爆水箱,莫非真係同呢个因素有关?

另,而家终于明白"游艇现象"等问题嘅关键所在……批车用料唔算差,可惜就係国产嘅替换零件太令人郁闷了……

顺便跟图若干……

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册

x
对于呢件事既具体过程我就唔系了解得好清楚,但我可以明确话俾你知既系:
1、爆水箱同爆水管系完全唔同既概念,所导致既后果系完全唔同既,因为水箱同水管以及加水口系三个完全唔同既部件。
2、如果系爆水箱,因 ...
麦基佬迪 发表于 2009-9-27 18:32

嗯…按照麦生既描述,296事件其实应该系爆水管,因为当时热水系从后山喷涌而出…
想补充几句。依只车新车翻黎系自动波噶。而家改佐棍波。。3汽而家好多自动改棍波了!
赖皮狗 发表于 2009-10-8 05:22

绝对冇……
三汽除咗0890~0919呢30部S1係改咗自动波嘅之外,其它车只要出厂係自动波嘅,就一直冇改过手动波……
包括XMQ6120G都係……如果要改手波,噉仪表盘上嘅ZF自动波控制器早就拆咗了……

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册

x
自动波大食吖嘛…果几十台纯粹做试验…
你老板 发表于 2009-10-8 13:32

柴油车时代,用自动波都冇太大所谓嘅……
至于呢批无障碍,广州就得30部,杭州、北京都係唔超过20部……
XMQ6120G真系有几台系改佐棍波噶。无话距啦。连227几台自动都改佐棍啦。仲有292条线米一样~
赖皮狗 发表于 2009-10-8 15:05

如果有XMQ6120G改手动波,噉可以提供下自编号么?我唔介意去实地睇下嘅~

另外再次强调,227同292嘅所谓手动波S1全部都係0890~0919呢段嘅……其他全部係自动波……