公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 麦基佬迪

【 ★ 通过广州公共交通见证混合动力技术既发展 ★ 】

关闭 [复制链接]
你所讲既“汽车减速时车轮转动力量反过来驱动马达发电”我唔明白,但我知道目前电涡流缓速器可以系车辆刹车时积蓄能量为电池充电,成个过程唔需要通过任何动力部件,最方便快捷,又唔容易坏,目前国内普遍使用电涡流 ...
麦基佬迪 发表于 2009-9-5 22:33

佢意思就系你講ge"電渦緩速器可以系車輛剎車時積蓄能量為電池充電",而佢講"汽車減速車輪轉動力量..."未就系你講ge剎車
不過我5系好明你講個"電渦流緩速器"系咩東東?
佢意思就系你講ge"電渦緩速器可以系車輛剎車時積蓄能量為電池充電",而佢講"汽車減速車輪轉動力量..."未就系你講ge剎車
不過我5系好明你講個"電渦流緩速器"系咩東東?
廣州市新福利 发表于 2009-9-5 23:41

电涡流缓速器其实就係俗称嘅“电刹”,一般安装喺汽车驱动桥同变速箱之间,靠电涡流嘅作用力减速,可以延长轮胎同制动器嘅寿命……

具体细节请阅读:http://hi.baidu.com/fang12345680 ... 32f223b8998f77.html
十分精彩~ 迟来一看~未为晚也!

学到唔少野了!!
非常精彩专业的讲解阿,大开眼界。