公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: CarlosLV

[广州] 雾霾天出太阳一摄

阿彪 发表于 2014-2-24 18:45
伊卡璐斯系东欧品牌,前置龟壳公交车,系好多老式公交既原型车。

距地个样虽然古老,不过在现今科技发达的时代,一大堆差唔多一样的车早就视觉疲劳了,再把他们翻出来,开在马路上可能会更有风味
CarlosLV 发表于 2014-2-24 20:03
距地个样虽然古老,不过在现今科技发达的时代,一大堆差唔多一样的车早就视觉疲劳了,再把他们翻出来,开 ...

冇错,呢D产品都系一个时代的产物,都系我哋细路果阵最中意既嘢。
阿彪 发表于 2014-2-24 20:17
冇错,呢D产品都系一个时代的产物,都系我哋细路果阵最中意既嘢。

我细路哥那阵都非常中意噶  细路哥那阵最中意就系广客各系列,尤其龟壳
CarlosLV 发表于 2014-2-24 20:23
我细路哥那阵都非常中意噶  细路哥那阵最中意就系广客各系列,尤其龟壳

龟壳其实好经典,而且广客既龟壳做工要好过北方,除咗公交车,一般广客既都龟壳都可以坐人。
阿彪 发表于 2014-2-24 20:58
龟壳其实好经典,而且广客既龟壳做工要好过北方,除咗公交车,一般广客既都龟壳都可以坐人。

呵呵,夏天我就坐过啦,系辣罗游,冬天就好温暖,以前广州的龟壳专线车系最好玩的,走的路比较郊区,比较烂,坐在最后面好像过山车一样,长江后浪推前浪甘,不过对于晕车的人可已讲系难熬啊···
CarlosLV 发表于 2014-2-25 12:43
呵呵,夏天我就坐过啦,系辣罗游,冬天就好温暖,以前广州的龟壳专线车系最好玩的,走的路比较郊区, ...

我感觉后来广客既后置车都唔错,特别系1996年234果批车,北方当时仲好少空调车,呵呵
阿彪 发表于 2014-2-25 14:37
我感觉后来广客既后置车都唔错,特别系1996年234果批车,北方当时仲好少空调车,呵呵

哦,6120系列的12米车
CarlosLV 发表于 2014-2-25 21:00
哦,6120系列的12米车

而且有唔少款式,有方方地既,仲有圆圆地既。
阿彪 发表于 2014-2-25 21:15
而且有唔少款式,有方方地既,仲有圆圆地既。

而且购车时,配置选择多多 灵活,是优点哦
CarlosLV 发表于 2014-2-25 21:17
而且购车时,配置选择多多 灵活,是优点哦

冇错,呢D野系广客当年走遍全国既重要原因。
阿彪 发表于 2014-2-25 21:37
冇错,呢D野系广客当年走遍全国既重要原因。

可惜现在少之又少了··········相反宇宙第一客车厂则周街都是
CarlosLV 发表于 2014-2-25 22:04
可惜现在少之又少了··········相反宇宙第一客车厂则周街都是

系宇通啩?的确好多,从广东到黑龙江都有佢既身影。
阿彪 发表于 2014-2-25 22:21
系宇通啩?的确好多,从广东到黑龙江都有佢既身影。

何止广东到黑龙江  甚至中国周边都有
CarlosLV 发表于 2014-2-25 23:21
何止广东到黑龙江  甚至中国周边都有

俄罗斯有、拉美既古巴都有。
而家入咗香港市场,呵呵
阿彪 发表于 2014-2-26 20:45
俄罗斯有、拉美既古巴都有。
而家入咗香港市场,呵呵

哈哈,金龙   宇通 搞到依家好似全世界都有甘样········还有那个给钱人地死求人家给距去试车的比亚迪····