公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 麦基佬迪

【 ★ 通过广州公共交通见证混合动力技术既发展 ★ 】

关闭 [复制链接]
难得有张技术帖,点都要顶下~!

讲开又讲,如果骏威GZ6120HEV可以学ZK6118HGZ噉样改变空调机嘅带动方式,同时合理利用发动机舱空间,估计要攞国家嘅节能补贴应该唔会有问题嘅~之不过按照样车噉嘅情况,要修改个布局会唔会好难?
宇通那个也不能拿补贴的,国家政策只补贴给烧油的
gdiner 发表于 2009-8-13 16:04

貌似不是这样解读的吧……
请楼上参阅本帖18楼: http://bbs.8684.cn/viewthread.ph ... id=23653#pid1239146
經過樓主介紹駿威那款車,就知道國產HEV果然是起步階段,
加上駿威HEV最大問題個人也覺得是在引擎室右手邊冇拉拉多左個小發電機,成本我林也有所上升,
現在大部分進口客車空調都是靠引擎曲軸旁的齒輪皮帶一起拖動,
仲有佢用4缸機,個人認為駿威應該參考別人的,因為外國的HEV都是採用中巴4氣缸引擎,但系人地發電輸出功率大,主要只是右邊ge馬達,柴油引擎只是輔助角色,
加上沒有裝了額外發電機拖動空調,當然用中巴4缸已經足夠,
但5明駿威明知自己額外裝左小型發電機仲用4缸,我林如果夾硬用4缸機,柴油引擎都要長期作業而不能停止吧...
另外5明電池組為什麼不安裝在車頂?
廣州市新福利 发表于 2009-9-4 18:12

电池组安装喺车顶,噉后轴负荷就大大增加,噉样嘅设计并唔合理……
佢意思就系你講ge"電渦緩速器可以系車輛剎車時積蓄能量為電池充電",而佢講"汽車減速車輪轉動力量..."未就系你講ge剎車
不過我5系好明你講個"電渦流緩速器"系咩東東?
廣州市新福利 发表于 2009-9-5 23:41

电涡流缓速器其实就係俗称嘅“电刹”,一般安装喺汽车驱动桥同变速箱之间,靠电涡流嘅作用力减速,可以延长轮胎同制动器嘅寿命……

具体细节请阅读:http://hi.baidu.com/fang12345680 ... 32f223b8998f77.html