公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

*****我对广州公交线路的调整想法[2008-7-26更新]*****

关闭 [复制链接]
[1]3、15、18、19嘅谂法唔错,可以一试……
[2]7同12互换总站,其实科学性可以,但可行性一般……除咗好似每日坐12路车讲到嘅车场所属问题之外,二沙西同大沙头呢两个总站相距唔算远,冇必要互换总站……
[3]24绝对唔可以噉调噶!你想24路连最后嘅生意都冇得做?即使要调整,正如DEOZEN所讲,要喺保留原线嘅基础上进行调整!
[4]25路之所以冇生意,除咗係因为老城区空心化之外,行车速度慢都係个问题!其实本来25路都有唔少西关原住民捧场噶,不过由于行车速度慢,而且配车数少,密度跟唔上,所以就俾226抢晒生意,要惨淡经营……
所以,其实25路其实冇必要大调整,不过就要加密班次、提高车速先得……不过如果往市1中方向可以行翻丛桂路同恩宁路就更好!
[5]20路建议走东晓、滨江,要避开197等强大嘅竞争对手……至于入大塘同仑头,呢两个方案都係要谂下先得……
[6]22路一定适当调离地铁沿线先得!而且,翻广卫路个阵唔好停体育中心站!从华工大翻广卫嘅乘客大多都唔愿意坐22路,就係因为翻广卫嘅时候要兜入体育中心呢个大塞车黑点!
[7]23路如果要调离锦城花园,去白云路都可以,但最好係经行东华南路、中山二路、中山一路、梅东路、东风东路(回程直接走中山一路)接原线……因为往吉山村方向要避开中山一立交嘅灯位……

原帖由 麦基佬迪 于 2007/8/2 12:14 发表
6路动物园至师大路段客源少,路线长,建议缩短或更改
18路设计既理由系方便华景新城既住户出行,所以个人认为毋必要改至中大,反而应该多途经商业旺地,迎合住户要求,同22路线路上合并系个唔错既选择,毕竟五山运力过剩,地铁系主要出行选择
20路系最毋必要出现系天河区既一条线路,路线长,客源少,建议更改,不过毋好提议

其实6路车动物园以东路段,喺高峰个阵都好多人噶,虽然线路稍兜,但都算方便附近居民出行!况且,高峰个阵都会放动物园短线来提高周转效率噶!
18路如果要去中大,就肯定要连同45路一齐调整……至于话同22路合并,如果真係合并咗,噉黄埔大道、中山三、四、五路嘅客源点算?你想点样安置佢哋?都係个句,一般情况下,唔好随意合并两条看似重叠嘅线路!
20路的确唔好改,都係调查下客源需求先讲……
[1]26路嘅河北线,如果噉行,客源同客流冇保障……至于河南线,行南洲路沥滘段呢种烂窄路,会比较麻烦……虽然唔一定会塞车,但交通压力一样会加大……
但如果可以行海客—新滘西—广州大道—天河,都可以考虑下……
[2]35路去广仁路,同样係占道经营,而且广仁路已经塞唔落第三条线路,你唔信嘅话可以亲自去睇下……
至于大学城呢边,最好就唔好转外环路入科学中心,直行中环路到地铁大学城南站,其实都唔错!至少大学城南站附近嘅道路条件允许设置个路边总站(虽然占道经营,但同市区唔同,大学城南站附近嘅道路,即使係翻学放学高峰都冇乜机动车)!而且,按照大学城规划,大学城南站有个配套站场,虽然而家站场嘅用地已经被占用,但凭借中心大街、中5~8路、中三/四横路等道路,都可以打造一个占道总站!而且,呢个总站,将252、310、86、565放入去都唔怕!
[3]28路呢种行法,都可以考虑下,但要注意周转效率同发车密度,呢两点跟唔上,就肯定唔够46、60、257抢!
[4]29路唔好调整!而家29路嘅主要问题係放车方面,交通黑点反而唔需要担心!
[5]32路入华工?可以,但我觉得行广州大道、林和西横路、林和西路(回程经行东站)、天河北会好少少,因为行粤垦路、天寿路会浪费时间……
至于DOZEN师兄嘅设想,应该就冇乜可能……二汽係唔会咁顺摊,将804B嘅市场拱手让俾32路!
其实,32路经营状况唔好,係因为发车密度唔好,而且服务时间唔合理(0700-2100),如果係0540-2240,或者仲有得救!
[6]既然35路唔出文德,37路就冇必要去文德……
[7]40路入泮塘可以(泮塘应该可以放多一条线),但要依然要注意配车数,因为而家40路嘅配车唔多,要延长就一定要加车!
本来打算调40路行丛桂路、恩宁路,不过恩宁路要改造,客源冇保证……
[8]42路……调整计划待定……因为呢条线要改动,比较麻烦……
[9]45去赤岗?肯定抢唔过地铁……DOZEN师兄嘅设想反而值得一试……
[10]56如果要去靖海路,就要北行经行天成、诗书、纸行,南行经行海珠路,但……道路条件唔允许啊……维持不变其实都唔差啊,起码光塔路附近嘅居民有呢个出行需要……
[11]64路冇办法合并,仲係个句话,道路条件唔允许大车入南漖……
[12]65而家已经经常放短线同快车,呢个楼主唔需要担心……
[13]67路只要唔好兜出外环,直接走中环路就已经唔错噶啦!而且,以67嘅运力,冇噉嘅必要调整到大学城外……当然,走新滘南翻出海客嘅方案,都可以考虑一下,但配车同密度要跟上先得……
[14]62路噉行唔好,比较兜,浪费上班族时间……
而且,其实62都算係"通勤"线路,上落班高峰客流差好远,其实只要调度搞好咗,适当放单班车,问题都可以解决.
[15]63放白云索道短线?会少好多客噶……不过放杨箕村、冼村短线反而可以考虑下.
[16]66路已经唔需要云山锦绣短线……因为新客源已经培养好,而且有544补充66个空位,已经够了……

35路既问题系出系大学城总站而唔系文德路,而且你改成广仁路就变成同周末运营既大学城6线发生重叠

麦生,D6线先得5班车,即使35唔去抢客,本身就已经冇乜客……

现在南田路总站只有112-114,以前还有243,所以45可以进去。
56在光塔路占道,但去靖海路也占道。其实占不占道无所谓,只要不过分影响交通就行。
57去东站。刚好东站也没车去二沙岛、沿江路。同时233去华景(走中山大道)。
62这样改不如去天河客运站。
67如果到河北的商业旺地可能更好。

[1]45係冇办法入去南田路个场嘅……至少电车公司会SAY NO……可行性不足……
[2]赞成56保持现状……
[3]57入东站可以,行广州大道、金穗、黄埔大道、体育东、林和东就OK;但233肯定去唔到华景,你觉得三汽二分肯噉做?
[4]67入河北可以,但线路要待定……去河北有难度,至少站场问题要解决……
原帖由 喜欢坐59的学生 于 2007/8/3 08:31 发表
呢层唔使惊...E+个场系广州市站场管理中心管理了.....同电车公司冇关系...所以可以放心地入....

不过,即使45路可以入南田,但跟住落嚟嘅线路就比较难调整……
另外,按照规划,如果瑞康路可以整好,其实25、45、276路都可以入逸景翠园……

[1]72路其实都係一条政治性质浓厚嘅线路……呢条线路其实係1994年省军区要求设置嘅(为咗方便军区居民出行)……所以,你要将72调离沙太路,可行性几乎为0……
但如果喺保留原有线路嘅基础上延长,反而可以考虑……起码军区嘅军人冇咁多意见……
[2]76A入文德?唔好挂……其实文德路两个总站都已经饱和,去农讲所起码可以兜到唔少客,而且周转效率都比以前喺童心路路边总站个阵好好多!
[3]79路调到德星路係冇问题嘅(理由同59学生),而且288主要係做长途客生意,79则主要做短途客生意,客源唔同,自然就唔会抢客……
[4]84(包括84A)去动物园南门虽然可以解决占道,更便于三汽管理,但从动物园南门出嚟个阵要去天河立交掉头,增加空载历程,比较麻烦……
而且,动物园—动物园南门路段塞车黑点多,84(A)本身都係属于近郊补充线路,到动物园已经足够了……
PS:84F其实已经同535完全重叠,所以84F而家已经人间蒸发……
[5]对于85路嘅调整,我仲係个句——85係上班线路,如果调出中山八路,上班一族肯定第一个反对!
原帖由 dozenliang 于 2007/8/3 22:30 发表
72要改,都只能系保持现有线路嘅基础上,两边延长罢了!但无咩好建议.
76A揾翻个合适并合法嘅总站系正路,不过我个人觉得文德路并不是上策,唔需要再同66斗!
78如果东山广场有客源需要,就唔好缩吧,见步行步!
79竞争力比288高,唔使改!
84都系好建议,但当初咁多线路迁离动物园南门其中一个原因系总站噪音扰民,所以84同246迁总站就不如迁入动物园一汽车场!反而我觉得137有必要由动物园南门延至动物园,因为动物园南门延至动物园呢段系公交空白,只有班次好疏嘅大学城4线.
85,起码中山八路唔同74重叠果段系好有用,当然我赞成微调!
总而言之,71-89我觉得只有72需要改,76A需要个合法总站,84迁入一个不占道嘅站场,其余都唔需要改住……

有传闻话76A可以入白云路,但前提係76要走东濠涌高架(麓湖—江湾桥)……
但要揾个合适嘅总站,似乎更难……去珠光、文德、侨光西会占道,去白云路又会同76抢……所以就觉得好棘手……
原帖由 莫生 于 2007/8/3 23:54 发表
这个大家也知道啊!但是123调到德星路应该更好.

话虽如此,但我认为,相比之下79路到德星路真係会比81同123好……毕竟81同123属于补充线路,而79则属于基本线路,两者嘅客源差好远噶……(你留意下交委2003年11月嘅调整规划就知道)
而且,81同123都喺同一个总站度,可以方便联合调度(本身都係同一分公司,配车数、车型都接近)……你真係唔觉得,123其实可以相当于81A?
[1]123不宜到德星路,理由上面已经说明……
[2]128路线路太兜,而且经过嘅塞车点多,同74、85冇办法竞争.既然85唔改,128亦都冇办法改……
更何况,128一调整,就必然会牵涉到夜31嘅调度、停场问题……
未知楼主仲有冇后续篇?好期待131~90X,以及其他"杂牌"线路嘅调整方案……
[1]对于132A,只要客源达到一定数目,都可以考虑开行.
[2]136去锦城花园唔係太实际,毕竟从东风路到沙太路,直接行广州大道会快好多;再者,锦城花园嘅场地唔算太大,将136放入去锦城花园似乎会逼唔落……
[3]二沙岛西个站场其实都唔算细,摆多2~3部138都应该可以……
不过二沙岛内其实都冇几多客,二沙岛西—五羊新城呢段空载路程可能会增加成本支出,所以保持喺五羊新城个总站度就已经OK啦.
至于北端总站,如果道路条件允许嘅话,从东莞庄延伸到中科院化学所或者天河客运站都可以考虑下.
[4]177噉样去天平架都冇问题(我之前都有噉考虑过),但既然正线去咗天平架,东站就应该唔会帮短线留低放车位置……除非你将其中一条线路变成177正线,另外一条变成177A……
[5]180路去麓景路,就肯定要同13路同时调整……呢个联合调整方案,只要将13路再稍稍微调一下,都算可行啦……
[6]去福场路就等于将183截短,而且当年福场路放16同191路呢两条线个阵已经係超出路面容量,所以16路先会被延长……何况,仲有530係行福场路噶……
[7]190其实都可以保留喺麓景路,但要求每条线路都只保留1部车,一旦第二台车嚟,第一台车要马上走……只要处理好个调度,其实180同190共占一场,统一管理都可以噶……
[8]198A都可以考虑下嘅,但要注意配车数……虽然一般而言A线配车要比正线少,但198A嘅客流都好大下噶,所以你唔搞掂配车问题,就会好大镬……

PS:希望楼主可以考到理想嘅高中,继续向理想进发!
要继续努力啊!我哋成班版友都好支持你噶!
[1]204要调整最好要等到如意坊大桥起好之后……但以目前嘅状况,走珠江大桥都可以.
[2]如果206行仑头,某程度上会唔够264/264A竞争……因为206嘅票价(全程要3蚊噶~)唔够264/264A咁吸引……
[3]211去南浦岛可以,毕竟南浦岛、洛溪岛西部有唔少居民区……不过211係时候要加多几部车,提高车速同周转效率啦……

原帖由 gz8595 于 2007/8/6 21:29 发表
希望调整14路 赤沙-瑶台 途经赤岗、中大、怡乐路经海印桥南,转入滨江路,草芳围到瑶台
215 同德教师村-经江湾桥南-南田路-江南大道南
129 南国澳园-员村(途经广州大道南、五羊新城-花城会展)

呢三个方案都唔係太可行……尤其係14同129,你将原来嘅客源都赶得七七八八,而新经行嘅路段都未必有噉嘅出行需要,恐怕改咗之后会蚀大本喔……
先帮楼主整理一下(有部分修改):
珍宝 221路 动物园 至 香江野生动物园(不变)
珍宝 222路 芳兴路(逸彩庭园) 至 五羊新城(不变)
三汽 223路 白云路 至 时代玫瑰园(黄边村)

调整为:珠江广场 至 时代玫瑰园(黄边村)
延伸路线:大沙头—二沙岛—广州大桥—珠江广场延伸.

三汽 224路 广卫路 至 小新塘(国家软件产业基地)(不变)
三汽 224A路 广卫路 至 科学城(天泰二路)(不变)
三汽 225路 机务段 至 五羊新城(不变)
新穗 226路 恒宝广场 至 大塘(坚真花园)(不变)
三汽 227路 棠下小区 至 宝岗大道(不变)
三汽 228路 广州火车站 至 石井庆丰(不变)
珍宝 229路 罗冲围 至 琶洲石基村(黄埔古港)

调整为:229A路 西村 至 琶洲石基村(黄埔古港)
229B路 罗冲围 至 赤岗.

新穗 230路 纸厂横马路 至 华工大(不变)
二汽 231路 流花车站 至 南海里水客运站(不变)
三汽 232路 滘口客运站 至 石井庆丰(骏威客车厂)(不变)
三汽 233路 滘口客运站 至 广州火车东站(不变)
新穗 234路 广州火车站 至 岑村火炉山森林公园(不变)
白马/珍宝 235路 天河客运站 至 车陂(不变)
三汽 236路 滘口客运站 至 天河客运站(不变)
花都恒通 237路 中山八路 至 花都客运站

首先,237路应该在原线的基础上,加开中山八路—石井庆丰短线,如果可以的话,可以尝试用热狗运营(全程1元)(用空调车也可以,并且建议增设羊城通).不过要加密班次,以减轻232路负担;而且237本身也应该要加密班次.
新穗 238路 石井潭村 至 二沙岛西(不变)
三汽 239路 站前路 至 瑞宝乡(泰沙路)(不变)
珍宝 240路 黄埔区政府(三多路) 至 机场路(机场宾馆)(不变)

[1]223仲係保持喺白云路好啲,虽然223总站係占道经营,但冇调出去嘅必要;而且,按照223嘅客流状况,去到白云路都算差唔多噶啦……(虽然我都有谂过将223延长,但客流冇办法保证)
[2]229路可以考虑设置A线,不过我觉得正线应该保留,A线为西村—赤岗或者江海大道,噉样设置会比较好……
[3]其实237路只要未上广清高速都係收2蚊……而且,237属于中长途客运专线,设置短线唔係太可行……
我反而觉得,将232加密班次会更加可行!
[4]另外要微调嘅,係236同219……不过就唔係线路走向,而係票价……如果呢两条线路可以全程2蚊,就会更加有竞争力!

PS:楼主嘅字,都算唔错啦~
原帖由 gz8595 于 2007/8/7 21:40 发表
因为我觉得14路线和129线路的河北的总站太短了,一来一汽的车在前进路有5路、14、44路、76、129,耗掉前进路很多资源,二来由北向中大方向的一汽车线路太多,在怡乐路和前进路交界引进其他三汽或多二条新福利的线路途经此地。一汽的车要分散调往赤岗等地如仑头和南石头等地。

前进路本身就有大量嘅客源,你将14路同129路调走,一汽肯定唔制……
虽然前进路比较窄,但你认为呢几条线路可以占用几多前进路嘅资源呢?反而係私家车占用得更多……
至于新港路,其他公司一样有N条线路行新港路,点解你唔抽疏其他公司嘅线路?更何况,新港西、中路沿线都係大型居民区、城中村(或者城乡结合部)地区,有咁大嘅需求,放咁多条线路不足为奇……反而你抽疏咗一汽嘅某几条线路,你想将呢部分客源分流到边度?
至于话将一汽嘅车调散,你有冇考虑过,噉样做会令管理、营运成本增加,啲线路会好难做落去噶……

PS:好奇问下,点解你只抽调一汽嘅线路,其他公司嘅线路你就唔抽调?
原帖由 于扬 于 2007/8/7 15:58 发表
首先祝楼主生日快乐。219一直都系2元。

可能係因为我好耐都冇坐过219,对票价唔係太清楚……
至于236,23.6KM就要收3蚊……好多比佢长好多嘅空调车线路都係收2蚊而已,收3蚊的确会令部分客源选择其他线路出行……