公交迷网 - 巴士之家

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: gz6112sv2

纯属无聊噶讨论贴……关于新车

关闭 [复制链接]
一汽:一汽既车过多,即使听日就报废30台车,亦都马上可以系某D蚀本线抽车,42路就系好好既例子了,加上一汽显然唔想再引进LPG车挨多一个报废轮回了
二汽:二汽系三大品牌入边最有米亦都最有可能买新车既,因为二汽、兴华同恒通太多02年之前既车了,二汽依家似乎对电气化车身既金龙同短金旅比较感兴趣,骏威?除非ZF出面,否则二汽唔会买,原因?因为质量同性价比
三汽:三汽同一汽一样,车辆过剩,而且对LPG彻底失望,最多系某D旺线入小批量12米二踏,否则就系短柴油车
电车:唔好再挂住五洲龙果台垃圾了,距已经“死”左了,电车只会更新电车线路,而LPG线路就肯定唔变
新穗:继续买二手车
宝马:以目前状况基本上唔需要调整,绝大多数车辆未到报废期
马会:呢个可能比较有霖头,五洲龙系肯定唔可能既,五洲龙貌似已经放弃左广州市场,如果马会入新车应该都系骏威为主,因为骏威既五十铃技术仲系唔错既
目前广州公交企业既观点已经好明确了:
第一,除二汽之外,各企业尽量避免引进全新既LPG公交车,以免步入下一个八年,即使系小批量引进,都只会系效益最好既线路投入新车。
第二,引进中型客车(6~8米)以替代原本上座率低既路线车辆,中型客车基本上唔具备改装LPG既能力,车辆更新既同时伺机更改能源。
第三,赚钱线路配车尽量增加,蚀本线路配车能减就减,以增加上座率
另外,唔好忽视恒通客车呢个后起之秀,该企业既理念系:
第一,价格便宜,一汽既6米恒通,同柳州五菱既价格差唔多,而骏威既6米中巴,就贵得多了,对于广州公交企业来讲,价格既诱惑力系极其巨大既
第二,恒通着重于生产“新能源”客车,受到国家重视,投入左巨大既资金发展。虽然个人认为距片面发展“新能源”而唔注重产品质量对其自身不利,但系只要市交委可以中饱私囊,恒通就一定有市场
第三,该企业系北京、上海巴士展览推出其设计俾我国大城市既公交产品,其产品全面打入广州只系时间既问题
主流就唔至于,毕竟客源上仲系有一定要求既,8米车最多就系载果50人,太少啦
按楼上甘讲,甘即系柴油车啦,如果系搭配欧四发动机就肯定唔会改LPG,否则发动机损耗好大,而且排放降低唔止一个档次
或者可以期待下BRT既车,估计可能系青年,通道终于要重出江湖啦~~~
最爱通道车 发表于 2009-6-7 22:55

有青年就好罗,不过青年未正式登陆广州市场喔,如果一见面就大通道,见面礼都好重姐~
青年100万起价,以交委既性格肯定要“面子”,高配系必然既,毋120万一台应该都唔得,怕且要做车辆抵押了
希望多D车款啦。唔使睇到审美疲劳。最好希望都系广州本地车争翻口气啦!
eric97 发表于 2009-6-8 10:33

骏威呢两年真系好令人失望,基本上毋技术创新,所出产既新车型除左外形换左之外内部同旧款毋乜区别,各项性能上并唔出众,同宇通相比已经有距离了,同金龙相比就真系口碑差好多,而且有贵,安凯虽然都唔系乜野好野,但至少人地有全承载做噱头,骏威就乜自主技术都毋,拿得出手既就系之前既五十铃技术,但又毋人欣赏,08年出产既新车质量差,手工粗糙,水温高故障多,连普通既车门机构都搞唔好,唉,无语了。。。
火星一下,因咩事打官司?
奔驰CITARO 发表于 2009-6-8 12:49

呢件事就要从旧年既混合动力招标讲起了,因为福田既两款混动系广州运营产生左巨大既经济效益,无论系新穗定系福田,都得到左巨大既利益,福田想通过旧年混动既招标向广州销售第二批更加大量既混动车,而第一巴士既老总张生亦有意大量引进混动,但系,做足功课既福田系招标上惨败俾广汽客车,失去左大量既订单,据内部消息系广汽客车标到左共200台气电、油电混动既订单,福田认为招标会有幕后操作,地方主义欺人太甚,就导致事情既发生。

此时间既直接后果系:广州公交再毋引进福田城市客车,一汽亦再毋引进大型城市客车,即使系报废车辆都毋再入新车,村巴除外。
会唔会系上年JW阻左XS买混合动力,因为报纸曾经讲过话会买100部架,但到衣家都未见到.
44062871 发表于 2009-6-8 13:42

100台系有甘既传闻,但对此事件,福田既说法系订单为意向订单,只要唔确定购买合同,意向订单就等于废纸一张
车就一定系全新既,鉴于市民对该工程既广泛质疑,广州第一条BRT一定会整到好好睇睇,车辆一定系全新高配版本,至于会唔会首次大批量使用ZF车桥倒系一个可以期待既野,如果真系使用ZF车桥,甘广州既公交可以写下新既一页
所以我咪着重“首次、大批量”呢两个词啰,大金龙同大黄海既ZF桥使用终归系试验形式既,随住LPG诞生,无障碍试验失败,广州就再都毋引进财富桥了,而BRT既建成会有助于广州公交车辆向更高既配置发展,如果BRT仲系用东风桥,甘就基本上为亚运既公交定左基调了,但如果用财富桥,就意味住亚运前有更多既车辆更新,而配置将会系一个跨越
咁又唔会,高配车唔可以改装LPG,而且BRT路况比普通道路路况都要好,车辆磨损肯定比普通车轻,无论系油耗同维修费用都比较低,系典型既“贵买平用”,只要ZF肯补贴,就唔洗怕蚀本了
P.S.恭喜加精
大家有无记得广汽果6亿赞助呢?广汽应该会提供一批气电混合,或者会有油电混合,而呢D车好可能会行BRT
czw 发表于 2009-6-9 23:00

响应“广州亚运乘广州车”呢个口号?有咁既可能喔,如果唔系接到大生意,骏威都唔会去到车头玻璃打口号咁夸张