公交迷网 - 巴士之家

标题: 新聞:將軍澳雙層巴士翻側1死30傷(大單野!) [打印本页]

作者: 廣州市新福利    时间: 2009-11-9 21:24
标题: 新聞:將軍澳雙層巴士翻側1死30傷(大單野!)
【on.cc專訊】 將軍澳嚴重交通意外,一輛由中區交易廣場開往坑口的雙層巴士,由寶順路左轉入唐明街後,突失控向右翻側,車身壓向路邊石屎花槽,車上多人重創,其中一人更被軋斷手掌,現場非常混亂,消防處接報調派逾10輛救護車前往,替傷者包紮後再分流送往多間醫院急救。其中一名17歲少女,送院證實傷重不治,警方正對意外展開深入調查。

http://news.on.cc/hknews/index.html?file=ncbrka00_20091109022703
圖片自己入東方日報查看,多謝合作!
作者: 廣州市新福利    时间: 2009-11-9 21:30
初步逾50人受傷,其中部份骨折,傷勢嚴重,消防接報派出10輛救護車前往,現場情況非常混亂。
作者: concorde3388    时间: 2009-11-11 19:41
出事既車款為9.9米丹尼士巨龍。
作者: kalon2    时间: 2009-11-12 20:28
出事巴士編號為ADS174,車牌號碼HB691
作者: fish鱼    时间: 2009-11-13 23:22
转弯转得太快?
作者: 廣州市新福利    时间: 2009-11-14 01:04
转弯转得太快?
fish鱼 发表于 2009-11-13 23:22

有人講個車長趕時間
作者: 本田雅阁    时间: 2009-11-18 08:19
点解会甘容易翻侧呢?国内的单层巴士好少话翻侧的啵,是不是双巴够容易翻侧呢?
作者: 廣州市新福利    时间: 2009-11-18 21:05
点解会甘容易翻侧呢?国内的单层巴士好少话翻侧的啵,是不是双巴够容易翻侧呢?
本田雅阁 发表于 2009-11-18 08:19

暈~~單層又點會翻,佢講明系單層咯,建議LS先查查雙層,單層重心問題
作者: fish鱼    时间: 2009-11-20 18:37
唔该唔好在灌水啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
乜香港唔系只要开好车就唔扣人工之类咩?噉佢赶乜?
作者: gzeratsg    时间: 2010-1-16 21:37
9# fish鱼
當然唔係啦。每程車都有時間規定。而且,路上時間長了,休息時間就短了。
作者: 廣州市新福利    时间: 2010-1-17 01:32
9# fish鱼
當然唔係啦。每程車都有時間規定。而且,路上時間長了,休息時間就短了。
gzeratsg 发表于 2010-1-16 21:37

冇錯

欢迎光临 公交迷网 - 巴士之家 (http://www.gongjiaomi.com/) Powered by Discuz! X3.2