公交迷网 - 巴士之家

标题: 雾霾天出太阳一摄 [打印本页]

作者: CarlosLV    时间: 2014-2-18 16:03
标题: 雾霾天出太阳一摄
2014/2/18下午,广州在雾霾的笼罩下,太阳公公终于露出了笑容,透过重重的雾霾绽放光芒,果断抄起相机,拍车走起!!!!

作者: 阿彪    时间: 2014-2-19 22:13
04-05果批宇通同埋安凯仲系广州?一汽巴士既保养几好哦。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-19 23:39
阿彪 发表于 2014-2-19 22:13
04-05果批宇通同埋安凯仲系广州?一汽巴士既保养几好哦。

安凯大把,宇通    电车公司更多
作者: 阿彪    时间: 2014-2-20 13:39
CarlosLV 发表于 2014-2-19 23:39
安凯大把,宇通    电车公司更多

我觉得05年左右果批宇通安凯既质量好好噶,呵呵
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-20 19:08
阿彪 发表于 2014-2-20 13:39
我觉得05年左右果批宇通安凯既质量好好噶,呵呵

安凯质量好就是04 06 的GK50 GK39 05的潍柴唔系几好,宇通04的一汽所剩无几了
作者: 阿彪    时间: 2014-2-20 19:54
CarlosLV 发表于 2014-2-20 19:08
安凯质量好就是04 06 的GK50 GK39 05的潍柴唔系几好,宇通04的一汽所剩无几了

GK50 GK39配玉柴机头?
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-21 23:00
阿彪 发表于 2014-2-20 19:54
GK50 GK39配玉柴机头?

GK50  04年第一批第二批都系蓝头玉柴     GK50 05年第一批则是潍柴  GK50 06年第一批又变成了玉柴,GK39都是玉柴   之后的安凯G50L都系玉柴
作者: 阿彪    时间: 2014-2-21 23:03
CarlosLV 发表于 2014-2-21 23:00
GK50  04年第一批第二批都系蓝头玉柴     GK50 05年第一批则是潍柴  GK50 06年第一批又变成了玉柴,GK39都 ...

我记得2006年左右43路既宇通空调车系潍柴机头噶。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-22 12:35
阿彪 发表于 2014-2-21 23:03
我记得2006年左右43路既宇通空调车系潍柴机头噶。

系啊,都有潍柴的宇通 10米八 现在131等线路还有
作者: 阿彪    时间: 2014-2-22 12:39
CarlosLV 发表于 2014-2-22 12:35
系啊,都有潍柴的宇通 10米八 现在131等线路还有

131系珠江两岸游既果条线?
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-22 13:34
阿彪 发表于 2014-2-22 12:39
131系珠江两岸游既果条线?

系啊,那堆车宜家都打散晒啦········
作者: 阿彪    时间: 2014-2-22 16:54
CarlosLV 发表于 2014-2-22 13:34
系啊,那堆车宜家都打散晒啦········

分配俾唔同既线路?定系……?
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-22 17:41
阿彪 发表于 2014-2-22 16:54
分配俾唔同既线路?定系……?

系啊 131A 131B 93 29 等等都有
作者: 北京公交迷609    时间: 2014-2-22 17:47
终于看到了金龙汉显。。
好多车的汉显好奇怪
作者: 215------万客来    时间: 2014-2-22 17:58
第十张的图片上的电鲨会给人一种站有人的错觉。
作者: 阿彪    时间: 2014-2-22 18:11
CarlosLV 发表于 2014-2-22 17:41
系啊 131A 131B 93 29 等等都有

而家除咗广汽,广州公交车主流系边D品牌?
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-22 19:53
阿彪 发表于 2014-2-22 18:11
而家除咗广汽,广州公交车主流系边D品牌?

广汽  骏威  安凯  宇通· 金龙
作者: 阿彪    时间: 2014-2-22 19:57
CarlosLV 发表于 2014-2-22 19:53
广汽  骏威  安凯  宇通· 金龙

骏威而家仲有?
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-22 20:56
阿彪 发表于 2014-2-22 19:57
骏威而家仲有?

有大批量  本帖第4张就系骏威
作者: BLQ320    时间: 2014-2-22 21:18
感觉广州的宇通电车没有济南的宇通喊看些。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-22 21:46
BLQ320 发表于 2014-2-22 21:18
感觉广州的宇通电车没有济南的宇通喊看些。

我个人还是喜欢方方正正的车型,貌似这样很奇葩········
作者: 阿彪    时间: 2014-2-22 23:48
CarlosLV 发表于 2014-2-22 20:56
有大批量  本帖第4张就系骏威

应该用咗好耐啩?
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-23 16:25
阿彪 发表于 2014-2-22 23:48
应该用咗好耐啩?

有04 05 的 更有一批30部左右是自动波 可惜G254已经报废   这批骏威GZ6112SV1 可谓多版本罗 曼都.冷王,电装,松芝空调   头牌有胶牌 电牌  内饰有前2+1 后2+2   \  前1+1  后2+1 \ 前2+1  后前两排1+1 后山顶三排2+2   
作者: 阿彪    时间: 2014-2-23 18:36
CarlosLV 发表于 2014-2-23 16:25
有04 05 的 更有一批30部左右是自动波 可惜G254已经报废   这批骏威GZ6112SV1 可谓多版本罗 曼都.冷王,电 ...

卡洛斯真系好了解骏威既发展,呵呵。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-23 22:08
阿彪 发表于 2014-2-23 18:36
卡洛斯真系好了解骏威既发展,呵呵。

唔系了解,系平时经常坐·····而且那条线里面3种都有······
作者: 阿彪    时间: 2014-2-23 22:11
CarlosLV 发表于 2014-2-23 22:08
唔系了解,系平时经常坐·····而且那条线里面3种都有······

其实我都好怀念当年广州既公交车,虽然配置唔够北京同埋香港好,但系车型都唔错,呵呵。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-23 22:22
阿彪 发表于 2014-2-23 22:11
其实我都好怀念当年广州既公交车,虽然配置唔够北京同埋香港好,但系车型都唔错,呵呵。

讲真,当年好多外边的客车厂都效仿当年的越秀等等 而越秀等等就效仿日本
作者: 阿彪    时间: 2014-2-23 22:25
CarlosLV 发表于 2014-2-23 22:22
讲真,当年好多外边的客车厂都效仿当年的越秀等等 而越秀等等就效仿日本

广客当年都系仿制日本日野车型噶,好多外省单位都买广客作班车,呵呵。外形真系唔错——当时外省好多都系仿制苏联、东欧车型。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-23 22:42
阿彪 发表于 2014-2-23 22:25
广客当年都系仿制日本日野车型噶,好多外省单位都买广客作班车,呵呵。外形真系唔错——当时外省好多都系 ...

尤其伊卡璐斯  在伊卡璐斯280 可以提到长江的身影······
作者: 阿彪    时间: 2014-2-24 18:45
CarlosLV 发表于 2014-2-23 22:42
尤其伊卡璐斯  在伊卡璐斯280 可以提到长江的身影······

伊卡璐斯系东欧品牌,前置龟壳公交车,系好多老式公交既原型车。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-24 20:03
阿彪 发表于 2014-2-24 18:45
伊卡璐斯系东欧品牌,前置龟壳公交车,系好多老式公交既原型车。

距地个样虽然古老,不过在现今科技发达的时代,一大堆差唔多一样的车早就视觉疲劳了,再把他们翻出来,开在马路上可能会更有风味
作者: 阿彪    时间: 2014-2-24 20:17
CarlosLV 发表于 2014-2-24 20:03
距地个样虽然古老,不过在现今科技发达的时代,一大堆差唔多一样的车早就视觉疲劳了,再把他们翻出来,开 ...

冇错,呢D产品都系一个时代的产物,都系我哋细路果阵最中意既嘢。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-24 20:23
阿彪 发表于 2014-2-24 20:17
冇错,呢D产品都系一个时代的产物,都系我哋细路果阵最中意既嘢。

我细路哥那阵都非常中意噶  细路哥那阵最中意就系广客各系列,尤其龟壳
作者: 阿彪    时间: 2014-2-24 20:58
CarlosLV 发表于 2014-2-24 20:23
我细路哥那阵都非常中意噶  细路哥那阵最中意就系广客各系列,尤其龟壳

龟壳其实好经典,而且广客既龟壳做工要好过北方,除咗公交车,一般广客既都龟壳都可以坐人。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-25 12:43
阿彪 发表于 2014-2-24 20:58
龟壳其实好经典,而且广客既龟壳做工要好过北方,除咗公交车,一般广客既都龟壳都可以坐人。

呵呵,夏天我就坐过啦,系辣罗游,冬天就好温暖,以前广州的龟壳专线车系最好玩的,走的路比较郊区,比较烂,坐在最后面好像过山车一样,长江后浪推前浪甘,不过对于晕车的人可已讲系难熬啊···
作者: 阿彪    时间: 2014-2-25 14:37
CarlosLV 发表于 2014-2-25 12:43
呵呵,夏天我就坐过啦,系辣罗游,冬天就好温暖,以前广州的龟壳专线车系最好玩的,走的路比较郊区, ...

我感觉后来广客既后置车都唔错,特别系1996年234果批车,北方当时仲好少空调车,呵呵
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-25 21:00
阿彪 发表于 2014-2-25 14:37
我感觉后来广客既后置车都唔错,特别系1996年234果批车,北方当时仲好少空调车,呵呵

哦,6120系列的12米车
作者: 阿彪    时间: 2014-2-25 21:15
CarlosLV 发表于 2014-2-25 21:00
哦,6120系列的12米车

而且有唔少款式,有方方地既,仲有圆圆地既。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-25 21:17
阿彪 发表于 2014-2-25 21:15
而且有唔少款式,有方方地既,仲有圆圆地既。

而且购车时,配置选择多多 灵活,是优点哦
作者: 阿彪    时间: 2014-2-25 21:37
CarlosLV 发表于 2014-2-25 21:17
而且购车时,配置选择多多 灵活,是优点哦

冇错,呢D野系广客当年走遍全国既重要原因。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-25 22:04
阿彪 发表于 2014-2-25 21:37
冇错,呢D野系广客当年走遍全国既重要原因。

可惜现在少之又少了··········相反宇宙第一客车厂则周街都是
作者: 阿彪    时间: 2014-2-25 22:21
CarlosLV 发表于 2014-2-25 22:04
可惜现在少之又少了··········相反宇宙第一客车厂则周街都是

系宇通啩?的确好多,从广东到黑龙江都有佢既身影。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-25 23:21
阿彪 发表于 2014-2-25 22:21
系宇通啩?的确好多,从广东到黑龙江都有佢既身影。

何止广东到黑龙江  甚至中国周边都有
作者: 阿彪    时间: 2014-2-26 20:45
CarlosLV 发表于 2014-2-25 23:21
何止广东到黑龙江  甚至中国周边都有

俄罗斯有、拉美既古巴都有。
而家入咗香港市场,呵呵
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-26 21:11
阿彪 发表于 2014-2-26 20:45
俄罗斯有、拉美既古巴都有。
而家入咗香港市场,呵呵

哈哈,金龙   宇通 搞到依家好似全世界都有甘样········还有那个给钱人地死求人家给距去试车的比亚迪····
作者: 阿彪    时间: 2014-2-26 21:34
CarlosLV 发表于 2014-2-26 21:11
哈哈,金龙   宇通 搞到依家好似全世界都有甘样········还有那个给钱人地死求人家给距去试车的比 ...

大金龙而家都卖去欧洲啦,呵呵
byd感觉麻麻地,车唔系好好。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-26 23:10
阿彪 发表于 2014-2-26 21:34
大金龙而家都卖去欧洲啦,呵呵
byd感觉麻麻地,车唔系好好。

纯电爆电池!
作者: 阿彪    时间: 2014-2-26 23:14
CarlosLV 发表于 2014-2-26 23:10
纯电爆电池!

系燃料电池吖嘛?
燃料电池系带埋特种设备(高压气瓶)噶,风险好高噶。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-26 23:25
阿彪 发表于 2014-2-26 23:14
系燃料电池吖嘛?
燃料电池系带埋特种设备(高压气瓶)噶,风险好高噶。

不要来广州就好了~~~~不作死不会死
作者: 阿彪    时间: 2014-2-27 09:48
CarlosLV 发表于 2014-2-26 23:25
不要来广州就好了~~~~不作死不会死

不过LNG而家系全国范围推广,气罐都属于特种设备,呵呵
而且呢D特种设备要定期做安全检验。仲有,系质监局登记做检验之前要上交爆破计算文件噶,呵呵。设计中一定要注意气罐爆炸绝对唔可以似手榴弹甘有碎片,呵呵
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-27 19:40
阿彪 发表于 2014-2-27 09:48
不过LNG而家系全国范围推广,气罐都属于特种设备,呵呵
而且呢D特种设备要定期做安全检验。仲有,系质监 ...

LNG CNG LPG目前可以说中国技术都比较先进了,就系纯电    安凯 福田 的纯电唔错,就系比亚迪!
作者: 阿彪    时间: 2014-2-27 20:18
CarlosLV 发表于 2014-2-27 19:40
LNG CNG LPG目前可以说中国技术都比较先进了,就系纯电    安凯 福田 的纯电唔错,就系比亚迪!

比亚迪本身就唔系搞汽车出身噶,所以造车出现问题好正常。
好似比亚迪而家收购咗天津金马,天津而家有金马既纯电动车。
作者: CarlosLV    时间: 2014-2-28 00:28
阿彪 发表于 2014-2-27 20:18
比亚迪本身就唔系搞汽车出身噶,所以造车出现问题好正常。
好似比亚迪而家收购咗天津金马,天津而家有金 ...

反正纯电 中国我提好 安凯 福田  不过新新企业崛起当然要鼓励
作者: 阿彪    时间: 2014-2-28 08:38
CarlosLV 发表于 2014-2-28 00:28
反正纯电 中国我提好 安凯 福田  不过新新企业崛起当然要鼓励

安凯 福田起点都高过byd,讲真佢哋都俾心机搞汽车。

欢迎光临 公交迷网 - 巴士之家 (http://www.gongjiaomi.com/) Powered by Discuz! X3.2